You are currently viewing 14 Συχνότερες ηλεκτρονικές απειλές και πως να προστατευθείτε

14 Συχνότερες ηλεκτρονικές απειλές και πως να προστατευθείτε

Οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρές και μεσαίες, αντιμετωπίζουν ποικίλες βασικές απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ακολουθούν ορισμένες κοινές απειλές και βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους:


Κακόβουλο λογισμικό (Κακόβουλο λογισμικό):
Απειλή: Το κακόβουλο λογισμικό περιλαμβάνει ιούς, ransomware και spyware, τα οποία μπορούν να μολύνουν υπολογιστές και να κλέψουν δεδομένα.
Προστασία: Εγκαταστήστε και ενημερώστε τακτικά λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σχετικά με τους κινδύνους λήψης ύποπτων αρχείων ή κλικ σε άγνωστους συνδέσμους.


Phishing:
Απειλή: Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος μιμούνται αξιόπιστες οντότητες για να εξαπατήσουν τους παραλήπτες ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους.
Προστασία: Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους να αναγνωρίζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος και να χρησιμοποιούν εργαλεία φιλτραρίσματος email για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό προσπαθειών phishing.


Εσωτερικές απειλές:
Απειλή:
Δυσαρεστημένοι υπάλληλοι ή εκείνοι που προκαλούν ακούσια παραβιάσεις της ασφάλειας.
Προστασία: Εφαρμόστε αυστηρούς ελέγχους πρόσβασης, ελέγξτε τακτικά τις άδειες χρηστών και παρέχετε εκπαίδευση σχετικά με τις πολιτικές προστασίας δεδομένων και ασφάλειας.


Αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης:
Απειλή:
Οι εύκολα μαντέψιμοι ή επαναχρησιμοποιούμενοι κωδικοί πρόσβασης διευκολύνουν τους εισβολείς να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
Προστασία: Εφαρμόστε ισχυρές πολιτικές κωδικών πρόσβασης και εξετάστε το ενδεχόμενο εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για πρόσθετη ασφάλεια.


Παραβιάσεις δεδομένων:
Απειλή: Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα πελατών ή εργαζομένων.
Προστασία: Κρυπτογραφήστε ευαίσθητα δεδομένα, περιορίστε την πρόσβαση σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό και παρακολουθήστε για ασυνήθιστα μοτίβα πρόσβασης δεδομένων.


Κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS):
Απειλή:
Συντριβή δικτύου ή ιστότοπου με επισκεψιμότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμος.
Προστασία: Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες μετριασμού DDoS, διατηρήστε πλεονάζοντα συστήματα και διαμορφώστε τείχη προστασίας για να φιλτράρετε την κακόβουλη κυκλοφορία.


Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση:
Απειλή:
Οι εισβολείς αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο δίκτυο ή στα συστήματά σας.
Προστασία: Χρησιμοποιήστε ισχυρά στοιχεία ελέγχου πρόσβασης, τμηματοποιήστε το δίκτυό σας και χρησιμοποιήστε συστήματα ανίχνευσης και πρόληψης εισβολών.


Έλλειψη ενημερώσεων λογισμικού:
Απειλή: Το μη επιδιορθωμένο λογισμικό είναι ευάλωτο στην εκμετάλλευση.
Προστασία: Ενημερώνετε τακτικά όλο το λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών.


Χαμένες ή κλεμμένες συσκευές:
Απειλή:
Συσκευές που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα μπορεί να χαθούν ή να κλαπούν.
Προστασία: Εφαρμόστε κρυπτογράφηση συσκευής, δυνατότητες απομακρυσμένης διαγραφής και προστασία με κωδικό πρόσβασης σε κινητές συσκευές.


Ανεπαρκής δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση:
Απειλή: Απώλεια δεδομένων λόγω αστοχίας υλικού ή κυβερνοεπιθέσεων.
Προστασία: Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων και δοκιμάστε τη διαδικασία αποκατάστασης. Αποθηκεύστε τα αντίγραφα ασφαλείας με ασφάλεια και εξετάστε λύσεις που βασίζονται σε cloud.


Κοινωνική μηχανική:
Απειλή:
Χειρισμός ατόμων ώστε να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες ή να εκτελέσουν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.
Προστασία: Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σχετικά με τις τακτικές κοινωνικής μηχανικής και χρησιμοποιήστε εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια.


Μη ασφαλή δίκτυα Wi-Fi:
Απειλή: Τα ασθενώς ασφαλή δίκτυα Wi-Fi μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εισβολείς.
Προστασία: Χρησιμοποιήστε ισχυρή κρυπτογράφηση και αλλάξτε τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης του δρομολογητή. Διατηρήστε ένα ξεχωριστό δίκτυο επισκεπτών για τους επισκέπτες.


Έλλειψη Πολιτικής Κυβερνοασφάλειας:
Απειλή: Η έλλειψη σαφών οδηγιών μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρές πρακτικές ασφάλειας.
Προστασία: Αναπτύξτε και εφαρμόστε μια πολιτική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, πραγματοποιήστε τακτική εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και διασφαλίστε ότι οι εργαζόμενοι κατανοούν και ακολουθούν την πολιτική.


Απειλές φυσικής ασφάλειας:

Απειλή: Φυσικές παραβιάσεις, όπως μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δωμάτια διακομιστή.
Προστασία: Εφαρμόστε μέτρα φυσικής ασφάλειας, όπως συστήματα ελέγχου πρόσβασης και επιτήρηση.


Για την προστασία της επιχείρησής σας, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική κυβερνοασφάλειας που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τεχνολογίας, εκπαίδευσης εργαζομένων, πολιτικών και βέλτιστων πρακτικών. Να αξιολογείτε και να ενημερώνετε τακτικά τα μέτρα ασφαλείας σας για να προσαρμόζεστε σε εξελισσόμενες απειλές και τρωτά σημεία. Εάν χρειάζεται, εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε την τεχνογνωσία επαγγελματιών ή εταιρειών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για να βοηθήσετε στην προστασία της επιχείρησής σας από αυτές τις απειλές.

Leave a Reply