Ας γνωριστούμε καλύτερα…

Το πρώτο μου PC, ο Γαλιλαίος

Να τονίσω οτι εισέρχεστε με δική σας ευθύνη γιατί αυτά που γράφω εδώ ενδεχομένως να μην ενδιαφέρουν κανέναν. Τουλάχιστον ελπίζω να σας προειδοποίησα εγκαίρως 🙂

Όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότερο καταλήγω στο οτι η ζωή είναι ενδιαφέρουσα όταν κάνεις αυτό που αγαπάς. Έτσι και εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους Η/Υ μοιραία. Όταν ήμουν 5 ετών, μια γειτόνισσα είχε πει στην μητέρα μου οτι αυτό το παιδί όταν μεγαλώσει το επάγγελμά του θα έχει να κάνει με πλήκτρα – τα έλεγε αυτά ενώ με παρατηρούσε να παίζω μια μια αριθμομηχανή. Έτσι, ξεκίνησε ως χόμπυ και το συνέχισα ως επάγγελμα.

Coding

Γράφω κώδικα από το 1991 τότε που οι Η/Υ για πολλούς ήταν γνωστοί απο ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ο λόγος που ασχολήθηκα με προγραμματισμό ήταν γιατί ήθελα να φτιάξω δικό μου παιχνίδι! Η πρώτη μου γλώσσα ήταν η Turbo Basic και συνέχισα με την μεγάλη μου αγάπη την Turbo Pascal και κατέληξα στην C++. Αν αναρωτιέστε αν έφτιαξα τελικά δικό μου παιχνίδι, η απάντηση είναι αρνητική.

Λειτουργικά Συστήματα

Ξεκίνησα να δουλεύω σε Intel 8088 και Λειτουργικό Σύστημα MS-DOS 3.1! Η συγκίνησή μου βέβαια ήταν μεγάλη όταν πρόσφατα είδα τον πηγαίο κώδικα του ΛΣ που χρησιμοποιούσα την δεκαετία του ’90 στο GitHub. Ευτυχώς που ξεκίνησα με το MS-DOS γιατί στην ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών οι μπλε οθόνες θα ήταν καθοριστικές για την ψυχολογική μου ανάπτυξη. Μπλέ οθόνες άρχισα να βλέπω όταν ήμουν 16-17 σε μια ηλικία κάπως πιο κατασταλαγμένη (τεχνολογικά!). Οι μπλε οθόνες με οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών Λειτουργικών Συστημάτων και έτσι έπεσα στο Linux. Γύρω στο 1998 ξεκίνησα με τη διανομή linux Slackware, μετά με Debian και κατέληξα σε SuSE. Είχα φτιάξει και το πρώτο μου lab τότε θυμάμαι σε έναν χώρο που προοριζόταν για αποθήκη. Τον έκανα κανονικά κατάληψη τοποθετόντας τα PC μου εκεί 🙂 Είχα απλώσει και τηλεφωνικό καλώδιο για Ίντερνετ (dial-up εννοείται) και όλα ήταν οκ!

Γύρω στο 2000, μαζί με άλλά ανήσυχα πνεύματα της Πτολεμαΐδας, είχαμε φτιάξει την plug.gr (Ptolemaida’s Linux Users Group) από τις πιό δυναμικές lug της Ελλάδας εκείνη την περίοδο.

Το Web

Το 1997 ήταν καθοριστικό για εμένα καθώς ήταν η χρονιά που συνδέθηκα για πρώτη φορά στο Ίντερνετ στον τοπικό κόμβο της Πτολεμαΐδας τον θρυλικό soft-hard.gr! Σε ένα βράδυ έμαθα HTML και την επόμενη ημέρα είχα αναρτήσει την ιστοσελίδα μου. Γύρω στο 1998 θυμάμαι είχα φτιάξει από τα πρώτα on-line περιοδικά ποικίλης ύλης της Ελλάδας το cyberworld.gr. Το domain name και το hosting τότε θυμάμαι το είχα πληρώσει 100.000 δρχ. περίπου στα 500 ευρώ για 1 έτος. Άλλες εποχές και άλλες τιμές! Από τότε ξεκίνησα με το web development στα χρόνια της αθωότητας 🙂 Το 2000 συνάντησα την PHP και την MySQL και εκεί βρήκα έναν νέο πιο ενδιαφέρον και δυναμικό κόσμο στο web development.

Σπουδές

Έδωσα πανελλήνιες και δεν πέρασα εκεί που ήθελα. Στόχος ήταν πληροφορική και τίποτα άλλο. Έτσι, αναγκάστηκα να μεταναστεύσω στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μορφωθώ. Ήμουν τυχερός γιατί έζησα 3 υπέροχα χρόνια στην πόλη του Cambridge στο τότε πανεπιστήμιο Anglia Polytechnic University (APU), νυν Anglia Ruskin University (ARU) ολοκληρώνοντας το προπτυχιακό μου. Στη συνέχεια ήθελα να ανέβω level και να κάνω ένα μεταπτυχιακό αλλά οχι ο,τι κι ο,τι. Έτσι έστειλα αίτηση στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του UK (από τα 110). Με δέχτηκαν στο 9ο στην κατάταξη στο Lancaster University (ή αλλιώς Βλάχαστερ!) και έζησα εκεί υπέροχες εμπειρίες, μόνο διάβασμα, μαθήματα, εργασίες και νάνι. Τελικά επιβίωσα και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό το 2005 στα Κατανεμημένα Συστήματα (Distributed Systems Engineering).

Επαγγελματικός Στίβος

Το 2007 εφόσον ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις επέλεξα τον δρόμο του ελεύθερου επαγγέλματος. Η αλήθεια είναι οτι πολλοί με είχαν ρωτήσει αν είμαι σίγουρος για αυτό που πάω να κάνω ειδικά σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο για έναν νέο επαγγελματία. Στη συνέχεια όταν μπήκα στον χορό κατάλαβα τί εννοούσαν. Έχω βοηθήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες στις επιχειρήσεις τους. Χαίρομαι όταν με συστήνουν ευχαριστημένοι πελάτες σε άλλους. Θυμάμαι ένας φίλος μου είχε πει ένα περιστατικό που είχε συμβεί σε ένα τοπικό καφέ. Κάποιος αναζητούσε πληροφορικάριο για να προχωρήσει σε μια σημαντική επένδυση. Τους ρώτησε αν γνωρίζουν κάποιον καλό πληροφορικάριο και οι δύο ταυτόχρονα είπαν το όνομά μου 🙂 Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση στην καριέρα μου.

Διδασκαλία

Από το 2008 ασχολούμαι επαγγελματικά με την εκπαίδευση. Απολαμβάνω ιδιαίτερα την ιδιότητα του εκπαιδευτικού πληροφορικής γιατί έρχομαι σε επαφή με νέους ανθρώπους στο αντικείμενο της πληροφορικής προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσω την εμπειρία και τις γνώσεις μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος μου είναι, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους οι φοιτητές μου να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να βγούνε σωστοί επαγγελματίες στην αγορά εργασίας. Έχω εργαστεί και εργάζομαι σε Αγγλόφωνα κολλέγια και Ι.Ι.Ε.Κ. στην Θεσσαλονίκη.

Οικογένεια

Φυσικό επακόλουθο και οχι βεβιασμένα ήρθε η οικογένεια στη ζωή μου. Βρήκα μια χάκερ, την παντρεύτηκα (με παπά και με κουμπάρο) και έχουμε μέχρι στιγμής τρεις κόρες. Την Βασιλεία, την Αγνή και την Μαρία και ζούμε ευτυχισμένοι στο οικογενειακό ριγκ! Τόσα χρόνια στον έγγαμο βίο έχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι μπορεί εμείς οι άντρες να κερδίζουμε τη μάχη (κάποιες φορές), αλλά σχεδόν πάντα τον πόλεμο τον κερδίζουν οι γυναίκες (όποιος επιθυμεί περισσότερη ανάπτυξη επί του θέματος, μόνο δια ζώσης μετά συνοδείας μπυρών). Πριν κάνω οικογένεια θεωρούσα οτι είχα πετύχει το balance εργασίας-ζωής. Όταν ήρθαν οι κόρες μου ήταν σαν να έπεσε βόμβα σε αυτό το balance. Με λίγη καλή θέληση όμως και υπομονή όλα βρήκαν τον δρόμο τους και εγώ βρήκα έναν καλό ψυχίατρο!