Η καθαρότητα του κώδικα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη συντήρηση και την επεκτασιμότητα ενός έργου. Ένας καθαρός κώδικας δεν αφορά μόνο το να λειτουργεί σωστά το πρόγραμμα, αλλά και το να είναι κατανοητός και εύκολα επεξεργάσιμος από άλλους προγραμματιστές. Η συγγραφή καθαρού κώδικα είναι μια απαραίτητη δεξιότητα για έναν καλό προγραμματιστή. Γράφουμε κώδικα όχι μόνο για τους υπολογιστές, αλλά, πιο σημαντικό, για άλλους ανθρώπους. Αφού ο κώδικάς μας συγχωνευθεί σε ένα αποθετήριο, είναι πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι θα τον διαβάσουν και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τι θέλαμε να πούμε. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ανασκόπησης κώδικα.Παρακάτω θα δείτε μερικές βασικές συμβουλές για να γράφετε καθαρότερο κώδικα:
1. Χρησιμοποιήστε κατανοητά ονόματα μεταβλητών
Αποφύγετε τις συντομογραφίες και τα ασαφή ονόματα. Τα ονόματα των μεταβλητών, των συναρτήσεων και των κλάσεων θα πρέπει να περιγράφουν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσετε το x
, προτιμήστε κάτι όπως userAge
ή totalPrice
.
2. Γράψτε μικρές και εξειδικευμένες συναρτήσεις
Οι μεγάλες συναρτήσεις είναι δύσκολο να διαβαστούν και να συντηρηθούν. Προσπαθήστε να χωρίσετε τις λειτουργίες σε μικρές, αυτοτελείς μονάδες που εκτελούν μία μόνο εργασία. Αυτό διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση και τη δοκιμή του κώδικα.
3. Χρησιμοποιήστε σχόλια με φειδώ
Τα σχόλια είναι χρήσιμα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Αν χρειάζεστε πολλά σχόλια για να εξηγήσετε τι κάνει ο κώδικας, πιθανότατα ο κώδικας δεν είναι αρκετά καθαρός. Προτιμήστε να βελτιώσετε την ευκρίνεια του κώδικα σας αντί να εξηγήσετε τα αυτονόητα.
4. Εφαρμόστε το DRY (Don’t Repeat Yourself)
Αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη χρήση του ίδιου κώδικα. Εάν δείτε ότι γράφετε παρόμοιο κώδικα σε πολλά σημεία, σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια κοινή συνάρτηση ή μέθοδο που θα χρησιμοποιείται ξανά.
5. Ακολουθήστε την αρχή του KISS (Keep It Simple, Stupid)
Μην κάνετε τον κώδικα πιο περίπλοκο απ’ ό,τι χρειάζεται. Η απλότητα είναι κλειδί για την κατανόηση και τη συντήρηση του κώδικα. Αν μπορείτε να γράψετε κάτι με έναν απλούστερο τρόπο, κάντε το.
6. Αποφύγετε τη χρήση μαγικών αριθμών
Οι μαγικοί αριθμοί είναι αριθμητικές τιμές που εμφανίζονται απευθείας στον κώδικα χωρίς σαφή εξήγηση. Αντί για αυτό, χρησιμοποιήστε σταθερές με κατανοητά ονόματα. Για παράδειγμα, αντί για if (speed > 60)
, χρησιμοποιήστε κάτι όπως if (speed > MAX_SPEED)
.
7. Γράψτε δοκιμές (tests)
Οι δοκιμές (tests) σας βοηθούν να διασφαλίσετε ότι ο κώδικάς σας λειτουργεί όπως αναμένεται. Επίσης, όταν γράφετε δοκιμές, αναγκάζεστε να σκεφτείτε τη λειτουργικότητα του κώδικα από την οπτική γωνία του χρήστη, κάτι που οδηγεί σε καλύτερο σχεδιασμό.
8. Αποφύγετε τον υπερβολικό κατακερματισμό κώδικα
Αν και η χρήση πολλών μικρών συναρτήσεων είναι σημαντική, μην το παρακάνετε σε σημείο που να δυσκολεύεται η παρακολούθηση της ροής του προγράμματος. Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην ευκολία κατανόησης και τη λειτουργικότητα.
Με την υιοθέτηση αυτών των πρακτικών, ο κώδικάς σας θα γίνει πιο καθαρός, πιο οργανωμένος και πιο φιλικός προς τους άλλους προγραμματιστές – καθώς και τον μελλοντικό εαυτό σας!