Πως η Πληροφορική μπορεί να απογειώσει την επιχείρησή σου ή να την χαντακώσει

Ακολουθεί αληθινή ιστορία. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας ή κάποιον γνωστό σας παθόντα…

Πριν μερικά χρόνια ένας λογιστής στο επάγγελμα ήθελε να επεκτείνει την δραστηριότητά του σε άλλα δύο νέα λογιστικά γραφεία. Έτσι, εκεί που είχε ένα γραφείο με έναν Η/Υ, τώρα θα έπρεπε να επενδύσει σε ένα κεντρικό σύστημα πληροφορικής για να έχουν κοινή βάση δεδομένων όλα τα γραφεία.

Απευθύνθηκε σε εταιρεία πληροφορικής και του προμήθευσαν σε πολύ καλές τιμές δύο servers, ένα rack, UPS, δικτυακές συσκευές και του τα εγκατέστησαν. Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε άλλη εταιρεία για να εγκαταστήσουν το λογισμικό στον server αλλά και στους Η/Υ των γραφείων. Όλα αυτά είχαν κοστίσει περίπου στα 6500€. Το μόνο που είχε απομείνει για να ξεκινήσει να λειτουργεί η υποδομή ήταν η σύνδεση στο Ίντερνετ που καθυστερούσε αρκετά εκείνα τα χρόνια από την otenet.

Όταν πραγματοποιήθηκε η σύνδεση διαπίστωσαν οτι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το σύστημα ήταν υπερβολικά αργό και τα γραφεία που ήταν συνδεδεμένα στο κεντρικό σύστημα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά. Εκεί ξεκίνησε ο γολγοθάς του.

Ο φίλος μας ο λογιστής δεν ήξερε που να απευθυνθεί. Στην εταιρεία που του πούλησε το λογισμικό, στον πάροχο του Ίντερνετ ή στην εταιρεία που εγκατέστησε τα συστήματα (servers, δίκτυο κλπ.). Ξεκίνησε να παίρνει τηλέφωνα και είχε γίνει μπαλάκι από τον έναν στον άλλον. Ήταν τόσο άδικο ενώ είχε δαπανήσει τόσα χρήματα ξαφνικά είχε βρεθεί στη μέση ανήμπορος να βρει τελικά ποιός φταίει.

Με κάλεσε θυμάμαι Παρασκευή απόγευμα και συναντηθήκαμε Σάββατο πρωί στο γραφείο του. Μου εξιστόρησε τα γεγονότα με περισσότερες λεπτομέρειες απλά ανέφερα τα πιο σημαντικά για να μην σας κουράσω.

Το πρόβλημα τελικά ήταν στην γραμμή της otenet γιατί έδινε upload μόλις 150kbps. Επικοινώνησα με τον πάροχο αλλά δυστυχώς κάτι καλύτερο ως προς την ταχύτητα δεν μπορούσε να γίνει επειδή η περιοχή είχε κακής ποιότητας γραμμές.

Συνεπώς, τα 6500€ που είχε δαπανήσει για να βελτιώσει την δουλειά του οχι απλά δεν την βελτίωσε αλλά του δημιούργησε επιπλέον προβλήματα.

Αν απευθυνόταν σε κάποιον Σύμβουλο Πληροφοριακών Συστημάτων θα του είχε προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση χωρίς να δαπανήσει άσκοπα τα χρήματά του. Οι Σύμβουλοι Πληροφοριακών Συστημάτων γνωρίζουν τα τρωτά σημεία μιας επένδυσης και φροντίζουν να τα εντοπίσουν προτείνοντας στοχευμένες λύσεις.

Update: Αρκετοί με έχετε ρωτήσει τι λύση θα πρότεινα στον συγκεκριμένο επαγγελματία. Θα του πρότεινα cloud server με backup file server για να έχει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης από οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο. Θα ήταν ασφαλής ο server του στο Data Center εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αδιάκοπη λειτουργία του. Με ένα σχετικά μικρό μηνιαίο αντίτιμο θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιεί την πληροφοριακή του υποδομή. Δεν θα χρειαζόταν να δαπανήσει όλα αυτά τα χρήματα και να ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ. Τα μηχανήματα που είχε αγοράσει προσπάθησε να τα πουλήσει αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Η παραπάνω ιστορία είναι μια από τις πολλές που έχω ζήσει και συνεχίζω να ακούω.

Το ερώτημα είναι γιατί να έχει μια επιχείρηση τον δικό της Σύμβουλο Πληροφοριακών Συστημάτων;

Ένας σύμβουλος ΤΠΕ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχει στρατηγική καθοδήγηση, τεχνική τεχνογνωσία και προσαρμοσμένες λύσεις για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την τεχνολογία, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να πλοηγηθούν στις προκλήσεις του ψηφιακού τοπίου.

Ένας σύμβουλος ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών) μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) για διάφορους λόγους:

Εξοικονόμηση κόστους: Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να προσλαμβάνετε έναν σύμβουλο όταν προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση. Οι σύμβουλοι μπορούν να εντοπίσουν ανεπάρκειες, να προτείνουν τεχνολογίες εξοικονόμησης κόστους και να βοηθήσουν στην αποφυγή περιττών εξόδων. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη στρατηγική κατανομή των πόρων.

Περισσότερα… ➡️

Εξειδίκευση και γνώση: Οι σύμβουλοι ΤΠΕ φέρνουν εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας της πληροφορίας. Παραμένουν ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις, τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές, παρέχοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση στις πιο πρόσφατες και πιο σχετικές πληροφορίες.

Προσαρμοσμένες λύσεις: Κάθε επιχείρηση είναι μοναδική και οι σύμβουλοι ΤΠΕ μπορούν να αξιολογήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Μπορούν να προσαρμόσουν λύσεις που ταιριάζουν στο μέγεθος, τον κλάδο και τους στόχους της επιχείρησης, διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογικές λύσεις που εφαρμόζονται ευθυγραμμίζονται με την επιχειρηματική στρατηγική.

Βελτίωση αποτελεσματικότητας: Οι σύμβουλοι ΤΠΕ μπορούν να αναλύσουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες και να προτείνουν τρόπους αξιοποίησης της τεχνολογίας για αυξημένη απόδοση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αυτοματισμό, βελτιωμένα συστήματα επικοινωνίας και ενσωμάτωση διαφόρων εργαλείων λογισμικού για την απλοποίηση των λειτουργιών.

Ασφάλεια: Η κυβερνοασφάλεια είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Οι σύμβουλοι ΤΠΕ μπορούν να αξιολογήσουν και να ενισχύσουν την υποδομή ασφαλείας μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, συμβάλλοντας στην προστασία ευαίσθητων δεδομένων και στην πρόληψη πιθανών απειλών στον κυβερνοχώρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται πιο εξελιγμένες.

Επεκτασιμότητα: Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεγαλώνουν, οι ανάγκες τεχνολογίας τους εξελίσσονται. Οι σύμβουλοι ΤΠΕ μπορούν να σχεδιάσουν επεκτάσιμες λύσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της επιχείρησης. Αυτό διασφαλίζει ότι η υποδομή ΤΠΕ μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με την εταιρεία χωρίς μεγάλες διακοπές.

Εστίαση στις βασικές ικανότητες: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να μην έχουν τους πόρους ή την τεχνογνωσία για να διαχειριστούν τις ανάγκες τους σε ΤΠΕ εσωτερικά. Με την εξωτερική ανάθεση αυτών των ευθυνών σε έναν σύμβουλο, η μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να επικεντρωθεί στις βασικές της ικανότητες και στις στρατηγικές επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Διαχείριση Κινδύνων: Οι σύμβουλοι ΤΠΕ μπορούν να αξιολογήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την εφαρμογή και τη χρήση της τεχνολογίας. Μπορούν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου για τον μετριασμό πιθανών προβλημάτων, διασφαλίζοντας ένα πιο ασφαλές και σταθερό τεχνολογικό περιβάλλον.

Εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων: Οι σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση στο υπάρχον προσωπικό, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συνολική παραγωγικότητα και να βοηθήσει στην επιτυχή υιοθέτηση νέων συστημάτων.

Προσαρμογή στην Αλλαγή: Το τεχνολογικό τοπίο εξελίσσεται συνεχώς. Οι σύμβουλοι ΤΠΕ μπορούν να καθοδηγήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και θα επωφεληθούν από τις αναδυόμενες ευκαιρίες.

Μπορείτε να μας καλέσετε είτε για να σας βοηθήσουμε με κάποιο θέμα στην πληροφορική είτε για να γνωριστούμε. Τηλ.: 2310 47 73 56 / ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ανδρέας Β. Μπουράκης, MSc Computer Science & Internet technology

Ο Ανδρέας Μπουράκης δραστηριποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της Πληροφορικής από το 2006. Έχει ολοκληρώσει εκατοντάδες έργα πληροφορικής όσον αφορά την ανάπτυξη λογισμικού και συστημάτων πληροφορικής.

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, από το 2007 διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε Αγγλόφωνα Κολλέγια την επιστήμη της Πληροφορικής.

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές στο Anglia Polytechnic University στο Cambridge της Αγγλίας. Ενώ τις μεταπτυχιακές σπουδές τις ολοκλήρωσε το Lancaster University της Αγγλίας. Ζει στην υπέροχη πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι πατέρας τριών υπέροχων κοριτσιών.